Cooking

Oreo-karamel-chocolade-cheesecake

Oreo’s, heerlijk, karamel, jammy, chocolade, goddelijk, en dat allemaal in één cheesecake! Een van mijn favoriete blogs de laatste tijd is OhMyFoodness, heerlijke recepten, gezond (en wat minder gezond), makkelijk en zoveel leuke inspiratie. En toen er een taart uitgekozen moest worden, heb ik natuurlijk deze hele site doorgespit. En zo vond ik deze hemelse combinatie, een oreo-karamel-chocolade-cheesecake. En vandaag wil ik dit recept graag met jullie delen doormiddel van een foto-verslag.
Let op! Dit recept vergt wat tijd en voorbereiding, begin niet te laat. 

2013-05-08 13.21.51

Ingrediënten:
Voor de bodem:

  • 250 gram oreo’s
  • 100 gram gesmolten boter

Voor de karamellaag:

  • 1 blikje gecondenseerde melk

Voor de toplaag:

  • 900 gram verse roomkaas (monchou in mijn geval)
  • 190 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • vanille suiker
  • 200 gram pure chocolade

Bereiding:
1
Als eerste begin je met de karamellaag. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk 2 uur te koken in water. Zorg ervoor dat het blikje 2 uur lang onder water staat, af en toe moet je er dus water bijgieten. Terwijl dit kookt, kun je de springvorm (26 cm) invetten met een beetje boter.
2De volgende stap is de bodem. Zet de boter (100g) in een pannetje zachtjes op het vuur zodat het kan smelten. De rest van de bodem bestaat uit oreo’s. Deze moet je goed fijn malen. Er mogen nog best wat grotere kruimels bij zitten, maar zorg dat over het algemeen de koekjes tot gruis zijn fijngemalen (als je geen keukenmachine heb, werkt een grote lepel en een schaal ook). De gesmolten boter roer je door de kruimels tot dit goed verdeeld is. Stort dit in je springvorm. Druk de kruimels goed aan met de bolle kant van een lepel, tot er een stevige en egale bodem ontstaat. Zet de springvorm ondertussen in de koelkast, zodat de bodem kan opstijven.
2.2Wanneer het blikje melk twee uur heeft gekookt, kun je de springvorm weer uit de koelkast halen en het blikje open maken. Pas op, het blikje is niet alleen ontzettend heet, ook staat het blikje onder een beetje druk. Doe dus voorzichtig, voor je jezelf pijn doet. Giet de inhoud van het blikje op de bodem en spreid deze met een lepel uit tot een gelijkmatige laag. Nu moet deze laag weer afkoelen, dus laat de springvorm een uur in de koelkast staan.
3Dan kun je de vulling gaan maken. Verwarm de oven vast voor op 150°C. Meng de monchou met de suiker en de vanille-suiker  met een mixer tot je een dik romig geheel krijgt. Voeg één voor één de eieren toe terwijl je mixt. Mix op hoge snelheid nog eens goed door tot je een luchtig mengsel overhoudt. Mix niet te lang, want dan kan de roomkaas gaan schiften.
Breek de chocolade in blokjes en smelt deze au bain-marie. Dit doe je door een pannetje water op het vuur te zetten, en dit warm te maken (niet te laten koken). In dit pannetje zet je een glazen of metalen bakje. Zorg dat deze niet het water raakt. De stoom die ontstaat maakt het bakje warm, en zorgt ervoor dat de chocolade gaat smelten.
4Meng een lepel van het monchoumengsel door de chocolade tot dit helemaal is opgenomen en meng dan nog een lepel erdoor. Dit doe je zodat de temperaturen van de twee mengsels niet teveel van elkaar verschillen. Zo mengen de twee het beste. Roer uiteindelijk alles van het chocolademengsel bij het monchoumengsel.5Nu kun je de vulling in de springvorm scheppen. Zorg dat de bovenkant van de taart mooi egaal wordt. Schuif de springvorm in de oven en wacht zo’n 60 minuten. Wanneer de taart uit de oven komt, moet hij enigszins stevig zijn, maar in het midden nog een beetje zacht en wiebelig. Dit wordt nog steviger terwijl de cheesecake afkoelt. Laat hen minstens 4 uur in de koelkast staan voor je  hem aansnijdt, maar het liefst een hele nacht.

Omdat deze taart zo machtig is, is het écht een taart om te delen. Je kunt er met gemak 12-16 stukken uithalen, en dan zit iedereen waarschijnlijk nog vol. Ik heb deze taart gecombineerd met een bolletje kaneelijs, om het net even wat specialer te maken.
263247-chocolade-cheesecake-feat-600x250
Credits naar ohmyfoodness.nl voor het recept en deze laatste foto

Advertenties

4 thoughts on “Oreo-karamel-chocolade-cheesecake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s